IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

22.

travanj 2024.

Održan 24. Godišnji seminar čuvara prirode

Image

U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, 18. i 19.04.2024. godine,  održan je 24. Godišnji seminar čuvara prirode. Domaćini te suorganizatori ovogodišnjeg seminara bili su NATURA-JADERA javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Javna ustanova Park prirode Velebit.

Seminar je okupio 108 sudionika iz 41 javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže u Republici Hrvatskoj što je prema riječima predstavnika organizatora do sada najveći broj sudionika najdugovječnijeg stručnog seminara u zaštiti prirode. Sudjelovali su i predstavnici Državnog inspektorata, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zadarske županije, Grada Paga, Općine Povljana te Solane Pag. Javna ustanova Priroda Virovitičko-podravske županije sudjelovala je sa sva tri čuvara prirode.

Prvog dana Seminara održano je 11 stručnih predavanja o aktualnim događanjima i temama. Karlo Fičko čuvar prirode I – pripravnik je prema komentarima sudionika na vrlo zanimljiv i originalan način održao predavanje o korištenju društvenih mreža kao alata za sprječavanje širenja invazivnih stranih vrsta. Osim invazivnih stranih vrsta ovogodišnjim predavanjima prezentirana je analiza stanja i izazova čuvara prirode u očuvanju zaštićenih područja, problematika izdavanja dopuštenja za zahvate u zaštićenom području, presuda za onečišćenje speleološkog objekta, kampiranje u nacionalnim parkovima, izazovi i važnost zaštite urbane prirode te planiranje neposrednog nadzora u Natura 2000 područjima.

Drugi dan Seminara bio je rezerviran za praktičnu razmjenu iskustava u provođenju nadzora kroz terenske obilaske više zaštićenih područja na otoku Pagu kojima upravlja Javna ustanova NATURA-JADERA, kao i Solane Pag te obilazak Cerovačkih špilja pod vodstvom djelatnika Javne ustanove Park prirode Velebit.